Historiek

Getuigenissen van het eerste uur…

40 jaar veteranentreffen.

Het veteranentreffen maakt deel uit van de geschiedenis van MTO.
De club is oorspronkelijk eind 1968 gesticht door P. Blondeel en mijzelf onder de naam Ostend Motorclub de Baanduivels.Veel motoren waren er toen niet, wel bromfietsen.
In mei 1970(toen de heropleving van de motorfiets startte) ging een vergadering door met een hervorming, die een uitgebreid bestuur als gevolg had (met J. Olsen als voorzitter) en een naamsverandering “Motortoerisme de Baanduivels Oostende.
Daaruit voortvloeiend ontstonden een aantal grote organisaties.
– 1972: int. Sinterklaastreffen (Koninginnehof)
– 1975: zijspantreffen
– 1975: opening eigen lokaal De Sidecar (Voorhavenlaan)
– 1977: veteranentreffen
Door omstandigheden was ik in 1977 niet meer in het toenmalige bestuur, Patrick Blondeel was er wel nog ondervoorzitter. Ik nam wel deel aan de organisaties.

Het eerste veteranen treffen ging door op zaterdag 1 oktober 1977.
Inschrijving was 200 fr en ging door in het lokaal de Side Car. (start en aankomst)
Er was een rondrit voorzien met halte(s) en af te leggen proeven (volksspelen).
De motorfiets moest minstens 20 jaar oud zijn.
Je kreeg het eerste jaar een aandenken (medaille) met op de achterzijde je naam en merk van de motor (denkelijk was voorinschrijving verplicht).
Ik nam deel met een Whyzer, mijn tweede Whyzer die ik toen had was toen bemand door Ronald Florens (heden nog inrichter van Oude Klepper Parade).
Ik denk dat er het eerste jaar er ongeveer veertig motoren deelnamen, echt nog niet internationaal (alhoewel één franse bromfiets) maar meer regionale deelnemers.
De foto waar wij beiden op staan is zeker van het eerste jaar.
De andere foto’s zijn van mezelf en van P. Blondeel dateren van de beginjaren (tot 1980),
zonder jaartal.
Zowel Patrick als ikzelf namen deel aan diverse Veteranentreffen, maar niet aan alle.

Getekend Willy Dumarey


In Memoriam:

Herinnering aan Rosette Bedert (1950-2014)

Op 27 april 2014 verloor Rosette haar moedige strijd tegen een kortstondige maar fatale ziekte. Zij was de vrouw van Herman Hoet, moeder van Cindy en Christophe en oma van Wouter en Maarten.
Rosette was medewerker van MTO en Veteranentreffen Oostende VZW sinds de oprichting van de vereniging en was elk jaar paraat voor de ontvangst van de deelnemers tijdens de middagstops.

Zij ontbrak op geen enkele vergadering, bood haar hulp aan waar nodig was en we konden altijd op haar steun rekenen. Voor nu en voor vele jaren zullen we haar enthousiasme en haar aanwezigheid missen in onze organisatie.
Deze herinnering is een blijk van erkenning voor haar inzet en we wensen haar familie veel sterkte toe in de toekomst.


Op 15 maart 2012 is Jan Olsen van ons heengegaan op 88 jarige leeftijd. Hij was jarenlang voorzitter en drijvende kracht van Motor Toerisme Oostende en later van de afdeling Veteranen samen met wijlen Robert Vanhoutte, overleden op 3 juli 2006.


Historiek

Na jaren lang organisator te zijn geweest van het Veteranentreffen te Oostende heeft M.T.O sinds 2008 de fakkel doorgegeven aan de VZW Veteranentreffen Oostende.

Naar jaarlijkse gewoonte richt VZW Veteranentreffen Oostende een internationaal treffen in voor oude motoren, dit tot het bouwjaar 1975.

Het evenement gaat door de 2e zondag van september.

Dit evenement dateert van 1977 en is reeds jaren een vaste waarde in motor middens, zowel in binnen- en buitenland (Engeland, Nederland, Frankrijk).

In de loop der jaren hebben wij vele Vlaamse wegen doorkruist en werden wij door tal van steden en gemeenten verwelkomd.

Het parcours is bewegwijzerd over ongeveer 130 km. Jaarlijks kunnen wij rekenen op een +/- 200 tal deelnemers en 50 tal duo-zitters. De start van de rit vindt sedert 2022 plaats op de markt van OUDENBURG : inschrijvingen kunnen vanaf 9 uur en vertrek van de oudste machines vanaf 11 uur.

‘s Middags bieden we de deelnemers een maaltijd aan op een door ons gekozen stopplaats.

Sedert 1991 zakken we af naar Oudenburg en sedert 2022 is dit ook onze eindstop geworden.